DK1 TESPİT RAPORUNDA SON DURUM

2024 yılında gündemimize giren ve 2025 yılının başına kadar gündemimizden düşmeyen bir konuydu. Hem ithalatçı firmaları hem biz gümrük müşavirlerini bir bilinmezliğe sürükleyen ve sonunda iptal edilen ama mevzuatımızda durmaya devam eden o meşhur rapor..

DK1 Tespit raporu nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığının kontrolüne tabi olup 500.000 TL fatura kıymetini aşan ürünlerin serbest dolaşıma girişinden sonra ürünün yapılan kapsam dışı beyanına uygun kullanımının ve tesliminin gerçekleşip gerçekleşmediğinin yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporuyla ispat edilmesidir.

Kanuni dayanağı ise;

Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) (31.12.2023 t. 32416 s. 4.mük R.G.)’nin 10.maddesi 5.fıkrasında(Muafiyetler ve kapsam dışı bölümü) belirtildiği üzere, “Üçüncü fıkra ile dördüncü fıkranın (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000-TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılır.

Gelinen noktada DK1 tespit raporunun düzenleme zorunluluğu 2025/5 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğin’den çıkarıldı. Fakat mevzuatımızdan tamamen kaldırılmadığı için kanun koyucular ileri ki dönemlerde tekrar bir düzenleme yoluna gidebilir.

2024 yılında tescil edilerek sabit referans numarasıyla ithal edilen gümrük beyannameleri de dahil olmak üzere DK1 tespit raporu düzenlenmeyecek ve gümrük idaresi bununla ilgili ek bir işlem yapmayacaktır. Fakat DK1 tespit raporunun kaldırılması firmaların ithal ettikleri ürünleri insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı yönünden teknik düzenlemelere uygun ve güvenilir olması sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Ürünün teknik düzenlemelere uygun olmaması, beyana uygun olmayan kullanımı ve teslime konu edilmesi halinde ise cezai durumlar ile karşılaşılabilir. Cezai durumlar aykırılığın ve fiilin niteliğine göre Gümrük Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler kanunlarındaki cezai maddelere ve yükümlülüklerine göre değişiklik göstermektedir.

M.Sercan ODABAŞI

Gümrük Müşaviri

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?